Merhaba Blog okurları, Eğer sizde kişisel blog açmak isterseniz bu yazıma bir göz atın. Eğer sizde düşüncelerinizi internet dünyasında okurlarınızla paylaşmak istiyorsanız yapmanız gerekenleri dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Öncelikle blog nedir onu öğrenelim. Blog; teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Blog yazan kişiye ise blogger denilmekte.
Öncelikle blog açmanız için öyle ahım şahım yazılım bilmenize gerek yok. Blog açmanız için herhangi bir ücret ödemenize de gerek yok. Elbette ki yazılım bilmeniz gereken ve ücret ödemeniz gereken blog da açabilirsiniz onu da anlatacağım ama ilk olarak ücretsiz blog nasıl açarım sorusuna cevap vereceğim. Bunun için ilk olarak bir google hesabınızın bulunması gerek.
Yani bir gmail hesabı açmanız gerekir. Çünkü blogger hizmeti google çatısı altındadır. Gelelim neyi nasıl yapacağımıza. İlk olarak Google hesabınıza girin.
Google menüsünde direkt olarak blogger’ı göremezsiniz. “Daha fazlası” kısmını tıklayarak aşağıya açılan menüde turuncu renkte “Blogger” simgesine tıklayın.
Burda size Google şifrenizi tekrar girmeniz istenecek. Google şifrenizi girdiğinizde aşağıdaki ekran karşınıza çıkacak. Burada Google+ (google’ın sosyal medya aracıdır) profili oluşturmanız istenecek
bu ekranda zaten bilgileriniz hazır doldurulmuş olarak karşınıza çıkacak bunları onaylayıp “Blogger’a Devam Et” butonuna tıklayarak devam edin. Karşınıza Blogger’ın ilk karşılama sayfası gelecek burda “Yeni Blog” butonuna tıklayın.
Bu ekranda oluşturacağınız bloğun başlığını ve adresini belirleyeceksiniz.
Bu ekranda dikkat etmeniz gereken şey adresinizi sadece 1 defa oluşturacağınız ve değiştiremeyeceğiniz için size uygun ve sonradan pişman olmayacağınız bir adresi belirlemeniz gerekmektedir. Hemen alt kısımda Blogunuza uygun bir tema seçerek devam edebilirsiniz. Eğer temanızı beğenmezseniz daha sonra değiştirme imkanınız var. Artık size ait bir blog adresi ve şablonunuzu yani temanızı oluşturmuş bulunmaktasınız. Bundan sonrası artık bloğunuza “Yeni Yayın” kısmından içeriklerinizi girmeniz kaldı.
Artık sizde bir blogger oldunuz hayırlı olsun. Gelelim yazılım ve ücret gerektiren diğer yönteme.
İlk olarak açmak istediğiniz bloga adres almanız gerekecek. Bu adrese domain yani alan adı denilmekte. Domaini Godaddy, isimtescil… vb. gibi domain tescil şirketlerinden ücreti mukabilinde satın alabilirsiniz. Alacağınız adresler tescil edilmemiş yani herhangi bir kişi tarafından satın alınmamış olması gerekmekte. Blogunuzun uzantısına göre ücretleri de değişmekte. Eğer almak istediğiniz alan adı boşsa .com uzantılı domain ortalama 10 dolar civarındadır. İsterseniz .net .org .xyz gibi uzantılı adresleri de satınalabilirsiniz. Alan adınızı aldıktan sonra bloğunuzu barındıracak bir hosting şirketinden hosting hizmeti alacaksınız. Hosting sizin bloğunuzu kurduğunuz ve içeriğini barındırdığınız internet dünyasına yayımladığınız bir server hizmetidir. Şöyle anlatayım 7/24 açık bir bilgisayara verilerinizi yüklüyorsunuz ve bu bilgisayar üzerinden internet dünyasına yayım yapıyorsunuz. Bunun için yıllık belli bir ücret ödüyorsunuz. Bu ücret sizin o bilgisayardaki ne kadar bir alanı alacağınıza (örn: 5 gb), ne kadar trafik (sitenize gelen giden kişilerin veri gönderme/alma akışı) alacağınıza, hangi sistemi (Linux,Microsoft vb. gibi) alacağınıza göre değişmekte. Domain ve Hosting işlerinizi tamamladıysanız sırada kurmak istediğiniz blogu hangi platform üzerinden yayınlayacağınız belirlemenizdir. Bu platformlar genel itibariyle WordPress ve Joomla’dır. Kullanım kolaylığı ve daha çok tercih sebebiyle blogların büyük çoğunluğu wordpress üzerine kurulmuştur. Yukarıda da demiştim ya yazılım bilmeniz gerekmekte diye. Eğer HTML,PHP,JAVA, CSS gibi web yazılımlarını biliyor iseniz illa bir hazır platform gerekmez, direkt olarak bloğunuzu inşa edebilirsiniz. Varsayalım ki bloğunuzu wordpress üzerine kurdunuz. Bunun için wordpress’i hosting hizmeti aldığınız bilgisayara kurmanız gerekiyor. Sonrasında domain tescil ettirdiğiniz sitenin domain yönetimi menüsünden aldığınız adresi hosting’e yönlendirmeniz gerekiyor. Bunlar için ayrıca geniş kapsamlı bir blog yazısı yazacağım. Domain ve hosting senkronizasyonu da tamamsa artık bloğunuz hazır demektir. Artık tarayıcınızın adres kısmına domainadresiniz.com/wp-admin adresine girerek wordpress anasayfanıza girip burdan gereken tema ve içerik girme işlemlerinizi halledebilirsiniz. Blogunuz hayırlı olsun. Kişisel blog açmak için yapmanız gerekenleri kısaca anlatmaya çalıştım. Okuduğunuz ve vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.